x

Přihlášení:

Registrace

Způsoby zapínání povlečení: na zip, na knoflíky nebo hotelový uzávěr? Který je nejlepší

Lovit lůžkoviny vyčuhující z povlečení není nic příjemného, proto si dejte záležet při volbě zapínání a vyberte takové, které se bude hodit ke stylu a způsobu vašeho spánku.

Jste noční pruďas, často se převalujete a povlečení lítá ze strany na stranu, několikrát změní polohu a občas se ocitne i na zemi nebo u spoluspáče? Pak potřebujete zapínání, ze kterého nevyklouzne ani peříčko. Máte-li naopak klidný spánek, postačí vám jednoduché zapínání ve formě kapsy. Pokud máte opravdu velkou rodinu, je ideální volbou povlečení se zipovým uzávěrem. Podívejte se s námi na jednotlivá zapínání, jejich výhody a nevýhody.

Knoflíky – stále si drží své místo

Naše babičky, a ještě i maminky, měly knoflíky velmi v oblibě – možná proto, že jiný druh zapínání povlečení nebyl tolik k dostání. Dnes se ovšem knoflíky nahrazují jinými druhy zapínání, protože přeci jen stálé zapínání a rozepínání knoflíků je únavné, zejména v těch rodinách, kde se mění povlečení často nebo tam, kde je ho hodně. Na druhou stranu, pokud se knoflík poškodí nebo utrhne, jednoduše se na jeho místo přišije nový.

Dříve se používaly především knoflíky nitěné s kovovou konstrukcí, kterým nevadily vysoké teploty a tlaky během mandlování. Dnes najdeme spíše knoflíky plastové, ale i tady je znát pokrok. Od těch dvojitých, které nebyly pevně přišity k povlečení, se přešlo ke klasickým, které na povlečení drží.

Zip – pohodlí především

Možná si říkáte, že zapínání na zip vás bude tlačit a bude povlečení nepříjemně napínat. Kdepak – zipy pro ložní prádlo jsou ploché a mají rovněž plochý jezdec nebo jezdec bez úchytu. Nic vás netlačí. Zipové uzávěry jsou velmi praktické. Při výměně povlečení rychle a jednoduše zip rozepnete a opět zapnete.

Hotelová kapsa – praktičnost nade vše

Zapínání nazvané „hotelová kapsa“ nebo také „hotelový uzávěr“ či „přesahová kapsa“ je vhodné všude tam, kde se povlečení mění často nebo kde se vám nechce zdržovat s jinými typy zapínání. Hotelovou kapsu tvoří přesah látky uvnitř povlečení, do kterého snadno zasunete peřinu nebo polštář a kapsa ho drží na místě. Vybírejte ale povlečení s dostatečným přesahem. Pro polštář je to alespoň 20 cm, pro peřinu je ideálních 30 cm. U kratších přesahů by mohlo hrozit, že vám lůžkoviny z kapsy vyklouznou.

Tkanice – to už je pasé

Jako vysoce nepraktické bývalo zapínání na tkanice, které se k sobě svazovaly. S tímto typem zapínání se ještě výjimečně můžete setkat v nemocnicích nebo na táborech, ale jde opravdu jen o výjimky. Trhající se tkanice a šňůrky prostě nejsou to pravé ořechové.

 

Na našem e-shopu najdete povlečení se zipovým uzávěrem nebo s hotelovou kapsou. Zipy, které najdete u luxusního bavlněného povlečení Stella Ateliers jsou všité s překrytím, takže ani praní v pračce je nepoškodí. Pokud by k jejich poškození došlo, rádi vám zip zdarma vyměníme.

Další články: