x

Přihlášení:

Registrace

Chyby českých ložnic, které nepřejí kvalitnímu spánku

Dostatečný spánek je totiž velmi důležitý pro naše zdraví. Zajímají vás nejčastější chyby, které dělají Češi v ložnici a které vedou k tomu, že se nevyspí tak dobře, jak by mohli? Pojďme se na ně podívat.

Elektronika, kam se podíváte

Ptáte se, jak se dobře vyspat? Odborníci radí, abyste nechali elektroniku za dveřmi ložnice. Televize, telefony i monitory notebooků vyzařují modré světlo, na které je lidské tělo před usnutím doslova háklivé. Jeho vlivem totiž může dojít ke snížení tvorby melatoninu, a tedy ke zhoršení kvality spánku.

Pohodlná postel je základ

Při zařizování ložnice je postel alfou a omegou. Je proto velmi důležité, abyste vybrali takovou, která vám bude vyhovovat především svým rozměrem a nabídne vám dostatek prostoru. Minimální šířka postele by měla být 90 cm. Délka by měla být zhruba o 20 cm větší je vaše výška, abyste měli dostatek prostoru u chodidel a hlavy. S výběrem postele také samozřejmě nedílně souvisí výběr matrace. Co se matrace týče, rozhodně se na ní nevyplatí šetřit. Někteří prodejci vám umožní zapůjčit si matraci na zkoušku a v případě nespokojenosti ji vrátit.

Volba barev je také důležitá

I barvy mají vliv na kvalitu spánku. Při zařizování ložnice byste se měli vyvarovat především fialové, která je známá tím, že podporuje kreativitu a nastartuje proces myšlení. Vsaďte raději na příjemné tlumené barvy. Trefu do černého uděláte například se zelenou, bílou nebo žlutou.

O tom, jak ovlivňuje barva povlečení náš spánek a náladu si můžete přečíst v našem článku zde.

Náš tip:Povlečení ušité na míru vašemu znamení zvěrokruhu

Nevhodná teplota ruší kvalitu spánku

Klepete se pod peřinou zimou, nebo vám je naopak neuvěřitelné horko? Teplota v ložnici by se ideálně měla pohybovat kolem 17–20 stupňů Celsia. Kvalitu spánku ovlivňuje také správné větrání. Před spaním byste si proto měli vždy otevřít alespoň na chvíli okno.

Vhodné povlečení dokáže zázraky

Máte povlečení, které v zimě hřeje a v létě příjemně chladí? Povlečení, které neklouže, je neskutečně příjemné na dotek, je lehké a prodyšné? Že ne? Možná je právě teď ten pravý čas se po takovémto povlečení podívat. Všechny vaše představy vyplní luxusní bavlněné povlečení z egyptské bavlny, které je k dostání v celé řadě úprav, například v úpravě Mako satén, Mako jersey, Mako brokát damašek, batist nebo perkál.

TIP: Perkálové povlečení JOY

Česká značka ložního prádla Stella Ateliers představila kolekci perkálového povlečení JOY. Čím je výjimečné? Nabízí možnost libovolně kombinovat povlečení z 20 barev prostřednictvím aplikace. > Kolekce JOY <

Bonusový TIP: Co dělat, když nemůžete usnout

Převalujete se dlouhé minuty nebo dokonce hodiny v posteli a nemůžete usnout? Zkuste vstát a dělat nějakou aktivitu po dobu 10 minut, třeba si čtěte nebo vybarvujte oblíbené omalovánky pro dospělé. Nezabralo? Pak zkuste ponořit obličej na 30 vteřin do velmi studené vody. Uvolní vás to a uklidní to váš nervový systém.

Dělali jste i vy některou z výše uvedených chyb? Zlepšete kvalitu spánku díky našim postřehům.

Další články: